top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMarnix Peeters

'100 jaar Oostkantons' opgeschort door corona

Bijgewerkt op: 19 apr. 2020


De voorbije maanden trok ik met een team van De Chinezen door de Oostkantons om de bewoners te feliciteren met hun honderdste verjaardag. Elke woensdag was er zo'n item te zien in Iedereen beroemd op Eén. Omdat we nu geen handen meer mogen schudden, is het feest stilgelegd. Mogelijk worden de opnames deze zomer hervat - dat hangt van het virus af.


Het Nieuwsblad schreef over het item:


“Na een rubriek waarin afscheid werd genomen van de Britten voor de Brexit, zag Iedereen beroemd nu brood in een reeks over 100 jaar Oostkantons. Ik vond dat ze bij mij aan het verkeerde adres waren, want ik ben geen televisiemaker”, zegt Marnix Peeters. “Maar intussen woon ik hier al zo lang. En in mijn columns heb ik het geregeld over deze regio. Daarom ging ik overstag om eens iets zots te doen en tijdelijk voor televisie te werken.”

De Oostkantons omvatten de regio's rond Eupen, Malmedy en Sankt-Vith. Ze grenzen aan Duitsland, waarvan ze na ­Wereldoorlog I werden overgenomen door België. “Ze hebben hier geleden onder de slechte behandeling van Moeder België, maar nu trekken ze vooral hun eigen plan. Aan de andere kant is het gebied ook heel Belgisch gezind. Als de Rode Duivels spelen, zie je nergens zoveel Belgische vlaggen als hier.”

De komende drie maanden komt Marnix elke woensdag in Iedereen beroemd. “De opnames van het langlaufen zijn al ingeblikt. Niet zo leuk, want er lag geen sneeuw. Het alternatief was langlaufen op rolski's. Mijn instructrice was meervoudig kampioene langlaufen. Die was al in een paar seconden weg, terwijl ik als een volslagen idioot probeerde vooruit te raken.”


Frühschoppen in Eupen voor Iedereen beroemd op Eén


Voor elke Oostkantonner een cadeau.

131 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page